112015Dec

При смущения в уринирането незабавно посетете уролог

Всяка година около 650 000 мъже в света чуват диагнозата рак на простатата, в Европа – 190 000, а в България – 3500.

За жалост, заболяването е коварно и то е коварно затова, защото симптомите не се различават от симптомите на заболяванията на долните пикочни пътища, т.е. Припокриват се с признаците на едно доброкачествено увеличаване на простата. Симптоми са нощното ставане за уриниране, чувството за неизпръзване на пикочния мехур, изтъняването на пикочната струя, а оттам и остатъчната урина, която се задържа в мехура. На по-късен етап – наличието на кръв в урината, но това показва вече развитие на процеса.

Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-ефективно е лечението, коментира д-р Десислав Тасков. При наличието на такава симптоматика пациентите трябва задължително да посетят лекар, а не да се самолекуват с хранителни добавки и лекарства от телевизионните реклами.

През последните години се забелязва и нарастване на възрастта на пациентите с тази диагноза. Рядко мъже под 40 години страдат от рак на простата – броят им е под 6% от всички диагностицирани. Онкологичното заболяване обаче е много често срещано при пациенти между 70 и 80 години.

При смущения в уринирането личните лекари могат да насочат пациентите към специалист – уролог. Съществува изследване на простатата със специфичен антиген, което е безплатно, може да се направи PSA, ректална ехография и биопсия при съмнение, за да се пиотвърди или отхвърли онкологична диагноза.

Препоръчително е мъжете над 45 години поне веднъж годишно да се подлагат на преглед, препоръчва д-р Тасков.