112015Dec

Не всяка бенка е рак, но възпали ли се – отидете на лекар

Ракът на кожата е най-често срещаното онкологично заболяване. На него се падат около 50% от случаите. Меланомът е най-опасният вид рак на кожата. Всяка година около 200 000 души по света разбират, че имат това заболяване, а 46 000 умират от него. За разлика от другите видове рак, смъртните случаи от меланом се увеличават и се очаква да стигнат до 80 000 към 2030 година.

Болестта засяга хората в млада възраст. Повечето случаи са регистрирани при пациенти между 25 и 65 години. В България годишно се диагностицират около 470 души, а около 180 умират от меланом.

95% от ракът на кожата не е меланом, но също е опасен.

Ракът на кожата може да изглежда по различен начин и затова препоръката на специалистите е, когато хората имат някакво образувание да търсят специализирана помощ, защото има начални форми на рак или по-редки форми, които остават незабележими дори и за хора с медицинско образование.

Специалистите съветват да се правят редовно профилактични прегледи на бемките, за да се хванат в начална фаза формите на злокачествено онкологично заболяване.