112015Dec

Ракът на маточната шийка в ранен стадий е лечим

Редовните профилактични прегледи са единственият начин ракът на маточната шийка да се открие навреме и да се избегнат тежките последици от болестта. СБАЛОЗ – Варна от години провежда безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата и рак на маточната шийка през март, а понякога и през октомври.

В специализирания кабинет на Диагностично-консултативния блок се извършват всички манипулации, които водят до уточняване на диагнозата – гинекологичен преглед, цитологично изследване, микроскопско изследване и накрая – хистологично. След като се мине през всички етапи всеки понеделник случаите се разглеждат от интердисциплинарна комисия. На нея се изгражда поведението спрямо всеки отделен болен, взема се решение за начина, по който ще протече лечението му. След като премине през него, пациентът се връща отново в консултативния кабинет, където провежда диспансерните си прегледи, които са 4 през първата година, следваща лечението му, два прегледа през втората и третата година и по един преглед всяка следваща година. Идеята на тези прегледи е да не се изпусне наличие на рецидив, метастази или други усложнения в състоянието на пациентите.

В последните години броят на болните от рак на маточната шийка се увеличава и то, за съжаление, при пациентките в трети и четвърди стадий на заболяването, каза началникът на ДКБ д-р Светослав Узунов. Затова се и провеждат ежегодните профилактични прегледи – да се хване заболяването в колкото е възможно по-ранен стадий, когато шансовете за преживяемост са значително по-високи.

Миналата година имахме над 1500 профилактични прегледа, от които установихме 87 случая на предракови състояния, при които със съвсем леко лечение не позволяваме на процесите да напреднат, каза д-р Узунов.

Това, което трябва да знаят и да спазват жените, е минимум веднъж годишно да правят гинекологичен преглед и цитонамазка, за да са сигурни, че са здрави. За съжаление българките не са много активни в това отношение, констатира специалистът. Според него това се дължи основно на страх да не се чуе тежката диагноза. Това обаче пречи на ранната диагностика и по-големите шансове за успешно лечение. Има жени, които с месеци кървене не посещават гинеколога си и след това се оказва, че е късно.

Всяко кървене извън месечния цикъл, особено контактното кървене – след полов акт, при промивка или др. трябва да заостри вниманието и жената трябва да се прегледа.

По-обилното течение, особено ако е кърваво, също е сигнал, че имаме сериозен проблем. Към задължителните сигнали, че жената трябва да посети гинеколог можем да добавим подуването и болките в корема.

Понякога от предраковото до раковото заболяване могат да минат години. Но колкото по-рано се започне лечението, толкова по-големи са шансовете на жената въобще да не развие онкологично заболяване. Има достатъчно изследвания, които могат да „хванат“ рака в съвсем ранен стадий, затова е недопустимо при това развитие на медицината все още да имаме случаи на вече развили се заболявания до трети – четвърти стадий, когато шансовете за оцеляване са минимални.

За съжаление, няма единна стратегия за профилактиката на раковите заболявания. Това, което нашата болница прави от години, е на доброволни начала. Никой не заплаща нито труда на специалистите, нито изследванията, които се правят на болните. За да имаме здрава наци обаче общините или държавата трябва да помислят за по-мащабно разгръщане на профилактиката, категоричен е д-р Узунов.