32020Jul

„Училище за грим“ за онкоболни жени във Варна става на годинка

В началото на юли инициативата „Училище за грим“, която се реализира единствено в “Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков” ЕООД, в рамките на Програма за психосоциална подкрепа на онкологични пациенти и близките им, става на годинка, научи Moreto.net

Идеята е на професионалния гримьор Илияна Начкова, която от миналия юли се ангажира да дава уроци на дамите с онкологична диагноза как да се погрижат за грима си след страничните ефекти на химиотерапията. Четири пъти в месеца дамите имат възможност напълно безплатно да научат тайните на нанасянето на грим, корекция на недостатъците, включително и подчертаването на миглите и веждите, които са най-често засегнатите части от лицето при медикаментозно лечение на онкологичните заболявания. Жените, които посещават безплатните уроци, научават много полезна информация за качествата и предимствата на различните видове козметиката, тънкостите при полагането на основата, малки „хитринки“ за прикриване на несъвършенствата и най-важното – че красотата е въпрос на лична нагласа, а поддържането на добрия външен вид, независимо от обстоятелствата – безценен помощник в подкрепа на доброто самочувствие. Освен напътствия жените, записали се предварително, получават и напълно безплатен цялостен грим.

От скоро към Илияна се присъедини и Божена Йоцова, която се грижи за най-пострадалата част от женското лице в резултат на химиотерапиите – веждите. Тя помага на жените да поддържат добра визия на веждите, преподава им и уроци как да прикрият липсата им до настъпване на възстановителния период. Божена работи с напълно безвредна къна, която не предизвиква алергични реакции при жените на химиотерапия.

Освен как професионално да нанасят грима си, дамите, които посещават безплатните уроци, научават много полезна информация за качествата и предимствата на различните видове козметиката. Те получават съвети от дипломирания фармацевт Надя Йорданова по въпросите със състава на продуктите и как да го разчитат в листовките, как се нанасят и как да се прилагат в комбинация. Освен това те могат да научат как да се справят при кожни проблеми или увреждане на лигавиците. Напълно безплатно, в рамките на инициативата „Училище за грим“, те получават индивидуален план за ползване на грим и козметика, която е най-подходяща за тяхната кожа, в зависимост от медикаментите, които им се вливат и страничните ефекти, които те оказват на организма им. Дамите, които имат въпроси по темата, могат да се свържат с Надя Йорданова на yordanovaonco@abv.bg.

”Поради факта, че нашите клиенти са онкоболни жени със слаб или липсващ имунитет мерките за дезинфекция и стерилност винаги са били на най-високото възможно ниво”, подчерта Илияна Начкова. “Сега, в условията на перманентна опасност от заразяване с COVID-19, продължаваме да работим в условията на максимална безопасност за нашите клиентки”, категорична е авторката на иницативата „Училище за грим“.

За първи път „Училище за грим“ отвори на 3 юли в кабинета на психолога в База 2 на СБАЛОЗ – Варна, в кв. “Аспарухово”. И сега, след края на извънредното положение, графикът остава същият – първите три среди от месеца в база 2 в кв. „Аспарухово“ и в сградата на Диагностично-консултативния блок на бул. „Цар Освободител“ 100 – всеки последен петък от месеца от 10 до 12 часа. Желателно е предварително записване на 0899 70 73 94 – Гергана Иванова, клиничен психолог или на страницата на Психосоциална подкрепа към СБАЛОЗ – Варна във Фейсбук.

График до края на юли:

Диагностично-консултативен блок, зала 33(бул. Цар Освободител 100)

– 26.06.2020г. ( Петък )

– 31.07.2020г. ( Петък)

База 2, кабинет на психолога( кв. Аспарухово)

– 01.07.2020г. ( Сряда )

– 08.07.2020г. ( Сряда )

– 15.07.2020г. ( Сряда )

– 22.07.2020г. ( Сряда )