132020Oct

Система за предпазване от косопад при химиотерапия заработи в СБАЛОЗ – Варна

Може да се прилага при всички видове рак при мъже и жени без левкемия и лимфоми

Уникална система, която намалява значително риска от косопад при прилагането на медикаментозна терапия на пациенти с различни видове онкологични заболявания, заработи в СБАЛОЗ – Варна. Тя функционира на принципа на охлаждането на скалпа и е напълно безвредна за пациентите, категорични са от фирмата, производител на системата, която работи успешно в над 35 държави.

В момента в отделението по медицинска онкология и палеативни грижи в „Специализирана болница за лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ ЕООД работи един апарат, който позволява едновременно да се обслужват двама пациенти, избрали превенцията на косопада при химиотерапия. Процедурата по охлаждането на скалпа по време на медикаментозната терапия започва преди вливането на лекарствата и продължава от 20 до 90 минути след това в зависимост от вида на медикаментите и вида рак, който се лекува с тях, обясняват представителите на фирмата, предоставила системата. Самата система представлява апарат за охлаждане и шапки от силиконов материал, които се поставят на главата на пациента. Тя е разработена на базата на проучвания, доказващи, че охлаждането причинява вазоконстрикция на кръвоносните съдове, което води до намаляване на притока на кръв в скалпа с 20 до 40%. По този начин се намалява количеството на химиотерапевтичното лекарство и скоростта му на разпространение в плазмената мембрана и космените фолекули. За успешна се приема терапията, при която се постига до 50% косопад. Резултатите се контролират с анкети, които пациентите попълват след всяка процедура. Броят на процедурите зависи от броя на вливанията на медикаменти, предписани на всеки пациент.

Почти са изключени странични ефекти при прилагането на системата, обясни Людмила Зафирова управител на  фирма “Интер бизнес медикъл“ ООД, която е представител на системата „Paxman“ за България. Единствената реакция е възможна при студова алергия или дискомфорт при по-продължително охлаждане. При прилагането на системата се използват специални препарати, които са тествани, и са хипоалергични.

Системата се прилага успешно при всички видове рак – и при жени и при мъже. Единствените изключения са злокачествените заболявания на кръвта – левкемия и лимфоми.

Услугата се предоставя от външна фирма и не е безплатна за пациентите. Друго условие за прилагането й е този, който е избрал използването на системата за превенция на косопада, да е пациент на варненската онкологична болница.

„Това, което се опитваме като ръководство на СБАЛОЗ – Варна, е да предоставим на нашите пациенти възможности, които да облекчат както самото лечение, така и последствията от него“, заяви управителят на болницата проф. д-р Георги Кобаков. Той припомни, че здравното заведение е пионер в страната с въвеждането на психо-социалната подкрепа на онкологично болни пациенти. Вече повече от година като част от нея работи и „Училище за грим“, което разшири обхвата си и вече предлага безплатни консултации от специалист за корекция на веждите и от дипломиран фармацевт, който разяснява качествата и предимствата на различните видове козметика.

Новата система за превенция на косопада е поредна стъпка в усилията на СБАЛОЗ – Варна за подобряването на качеството на живот на онкологично болните пациенти, категоричен е проф. д-р Георги Кобаков.

Система за предпазване от косопад при химиотерапия