232020Jul

СБАЛОЗ – Варна ще развива УНГ-сектора

„Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ стартира целево развитие на УНГ-направление в областта на онкологичните и неонкологични заболявания.

Това сподели ръководството на болницата по повод най-новото попълнение в екипа на общинското здравно заведение – д-р Милен Гавраилов, специалист „Уши, нос, гърло“. Амбициозната програма на д-р Гавраилов включва работа в няколко области на неговата специалност, които от началото на следващата година да работят пълноценно за здравето на пациентите на СБАЛОЗ – Варна.

В рамките на тези срокове най-сериозната придобивка за болницата ще бъде развитието на микроларингохирургията. За целта предстои оборудване с нужната апаратура и подготовката на подходящо помещение в База 2 на болницата в кв. „Аспарухово“.

Способът за директно оглеждане на ларингса и гърлото дава възможност да се докажат с висока степен на достоверност онкологични заболявания в тази област, както и извършването на хирургични интервенции на малки структури на гласните връзки, коментира специалистът.

Д-р Гавраилов има интерес и към възстановителната хирургия след резекция на уши и нос в резултат на отстраняване на ракови образувания, както и към пластично възстановяване на трахеостомни отвори след оздравяване на пациентите. Ще се работи и в областта на възстановяване на тъпанчевата мембрана, както и в областта на придобитата слухова загуба при деца, чрез поставяне на тимпаностомни тръбички.

До структуриране на новите направления в областта на УНГ, в кабинета на д-р Гавраилов ще се работи предимно в общомедицинския спектър на лечението на синузити, доброкачествени образувания в носа, вземане на биопсии с локална упойка.

Обикновено при онкологични заболявания в областта на ушите, носа и гърлото оплакванията са постепенни, промените са бавни и често се неглижират от пациентите или не се разпознават от общопрактикуващите лекари. В такива случаи пациентите дълго време се лекуват за възпаления, а на практика страдат от онкологично заболяване. При загуба на звучността на гласа, затруднено преглъщане и дишане, появата на падутини в устата и по шията, които  са с давност по-голяма от 10-15 дни, пациентите задължително трябва да потърсят мнението на специалист, за да бъдат открити навреме недоброкачествените заболявания, призовава д-р Гавраилов.

Най-често срещаното онкологично заболяване в областта на УНГ е ракът на гръкляна. При него не е доказана наследственост, но почти няма болен с тази диагноза, който не е пушач.

Д-р Милен Гавраилов е завършил медицина в *La universidad de medicina humana “Victoria de Gyron” – гр. Хавана, Куба и в Медицински университет- Варна. Специализирал е в клиника по УНГ болести към МБАЛ ”Света Анна” гр. Варна и МБАЛ “Царица Йоанна”, гр. София. Преминал е курсове по обща оториноларингология, ендоназални оперативни техники, микроларингохирургия и абдоминална ехография. В момента е част от екипа на СБАЛОЗ – Варна.