282019Jan

Министър Ананиев посети онкоболницата в кв. “Аспарухово” във Варна

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, посети Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания “Д-р Марко А. Марков” в кв. “Аспарухово” във Варна, предаде репортер на Moreto.net.

Поводът за посещението бе новата ендоскопска и лапароскопска апаратура от последно поколение, за която Община Варна отпусна близо 500 000 лв.

“Винаги съм вярвал, че мястото на общинското здравеопазване е изключително важно и не трябва в никакъв случай да се подценява. Винаги съм подкрепял инвестициите в общинските болници и стимулирам кметовете, които имат възможност да инвестират в тях. Мисля, че Община Варна е за пример в това отношение и аз искам да благодаря на кмета на града Иван Портних. Убеден съм, че с новото оборудване, болницата ще повиши качеството на лечението и диагностиката на хората с онкологични заболявания”, заяви министър Ананиев.

Той сподели, че се работи по въпроса с възнагражденията за служителите в общинските болници, които получават сравнително ниски заплати.

“Убеден съм, че всички ние можем да направим още много за българското здравеопазване, така че българският пациент да се чувства наистина обгрижван, лекуван и диагностициран по начин, който се прави не само в големите болници, но и в Европа и света” допълни министърът.

Кметът Иван Портних заяви, че Община Варна продължава активно да помага на болниците в града. През миналата година местната власт е отпуснала половин милион лева за АГ – болницата “Проф. д-р Димитър Стаматов” и 810 000 лв. за ремонт на МБАЛ “Света Анна”.

Тази година предвиденият бюджет на морската столица за здравеопазване е 21 млн. и половина, който е увеличен с около 1 600 000 лв. в сравнение през 2018 г.