282019Jan

Министър Ананиев обеща ревизия на лимитите за 2019-а

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обеща на утрешната среща за обсъждане на новия рамков договор да поиска да бъдат ревизирани лимитите на болниците и в частност на „Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ ЕООД. По време на посещението си в болницата днес той бе информиран от управителя на здравното заведение проф. д-р Георги Кобаков, че Регионалната здравноосигурителна каса е предложила  не само общ лимит, в който са включени заплащаните досега отделно лъчелечение и химиотерапия, но той е намален в сравнение с миналата година. Това означава около 1,5 млн. лева по-малък приход за болницата, каза проф. Кобаков. Освен това, по-малките лимити щее доведат до връщане на онкологично болни пациенти или отлагане на лечението им, което, за нас лекарите, е недопустимо, добави управителят на СБАЛОЗ – Варна. Министър Ананиев обеща да провери причините за предложените параметри от РЗОК и корекция, ако се окаже, че те ощетяват онкоболните пациенти на болницата.

Само през миналата година през стационара на СБАЛОЗ – Варна са преминали 13 978 пациенти, а през Диагностично-консултативния блок – 16 495.

Със закупената със средства на община Варна нова ендоскопска и лапароскопска апаратура капацитетът на болницата да обслужва нуждаещи се ще се повиши значително. Само през последните години инвестициите ва апаратура, направени от местния бюджет са за над 5,5 млн. лева.

„Винаги съм вярвал, че мястото на общинското здравеопазване е изключително важно и не трябва в никакъв случай да се подценява. Винаги съм подкрепял инвестициите в общинските болници и стимулирам кметовете, които имат възможност да инвестират в тях. Мисля, че Община Варна е за пример в това отношение и аз искам да благодаря на кмета на града Иван Портних. Убеден съм, че с новото оборудване, болницата ще повиши качеството на лечението и диагностиката на хората с онкологични заболявания“, заяви министър Ананиев.

„Убеден съм, че всички ние можем да направим още много за българското здравеопазване, така че българският пациент да се чувства наистина обгрижван, лекуван и диагностициран по начин, който се прави не само в големите болници, но и в Европа и света“ допълни министърът.

Кметът Иван Портних заяви, че Община Варна продължава активно да помага на болниците в града. През миналата година местната власт е отпуснала половин милион лева за АГ – болницата „Проф. д-р Димитър Стаматов“ и 810 000 лв. за ремонт на МБАЛ „Света Анна“.

„Продължаваме с общи усилия да надграждаме постигнатото. Общинската онкоболница е еталон за качество в здравната грижа за гражданите на Варна  и ние ще продължим активно да съдействаме нейният екип да работи с най-модерната апаратура“, заяви още кметът на Варна.

Тази година предвиденият бюджет на морската столица за здравеопазване е 21 млн. и половина, който е увеличен с около 1 600 000 лв. в сравнение през 2018 г.