192020Oct

Проф. д-р Г. Кобаков отправя поздрав за деня на българския лекар

Уважаеми колеги, 

За мен е изключителна чест да Ви поздравя с Деня на българския лекар. Днес православната църква отбелязва деня на Св. Иван Рилски Чудотворец – покровител на медиците. Светец, живял скромно, праведно и извършил много чудеса приживе и след смъртта си, основател на Рилската обител и много близък до сърцето на всеки православен българин.

Ние не сме светци. Ние сме хора, призвани със знанията и опита си, с постиженията на науката и модерните технологии, да пазим живота и здравето на всеки, който потърси нашата помощ. За тези, чийто живот сме спасили, това е чудо. За нас, лекарите, това е ежедневие, професионална отговорност и за щастие – призвание.

Днес искам да Ви благодаря за всеотдайността, ежедневните усилия, упорството и стоицизма, с които се грижите за нашите пациенти във време на пандемия. 

Благодаря, че продължавате да сте на работните си места, че сте отговорни и отдадени! 

Благодаря, че в името на здравето на Вашите колеги и техните близки, на нашите пациенти и техните семейства правите и невъзможното да осигурите безопасна среда и медицинска услуга, достойна за най-добрите европейски болници!

Знам колко коства на всеки от нас ситуацията, в която обществото, здравеопазването и семействата ни се намират. Благодаря Ви, че не абдикирахте! Ние може и да не сме точно „на първа линия“, но нашата отговорност е още по-голяма, защото освен да лекуваме сме длъжни да пазим и съхраним състоянието на пациенти, които са с изключително крехка имунна система заради онкологичното си заболяване. 

Оценявам усилията на всеки от Вас!

Пожелавам на всички здраве, стоицизъм, търпение и условия на труд и живот, неподвластни на пандемия!

Честит празник!

Бъдете здрави!

Проф. д-р Георги Кобаков

Управител на СБАЛОЗ – Варна